top of page

LGBT+ aktivism 1990ndatel - intervjuu Eesti Gayliidu eestvedaja Aare Raudsepaga


90ndate alguses oli Eestis LGBT+ aktivismi buum - 1990 asutati Eesti esimene LGBT+ organisatsioon Eesti Lesbiliit, 1992 asutati Eesti Gayliit ning 1993 asutati trans ühendus Gendy. Käesolevas taskuhäälingus intervjueerime üht esimestest Eesti homoaktivistidest, Aare Raudseppa. Aare oli 90ndatel Eesti Gayliidu eestvedaja, mis oli Eesti esimene gei mehi ühendav organisatsioon. Samuti tegi ta palju koostööd samal ajal tegutseva Eesti Lesbiliidu aktivisti Lilian Kotteriga ning töötas ka AIDSi keskuses. Intervjueerisime teda, et küsida tema kogemuste kohta LGBT+ aktivistina, veidi HIV-st ning ka LGBT+ elust üldiselt 90ndate Eestis.


Gay- ja lesbiliidu ühiskontor, 1995 - Õhtuleht (29.07.95)

Millega tegeles üks 90ndate Eesti homoaktivist? LGBT+ aktivisti elu iseloomustas pidude korraldamine Glehni lossis, geibaaride pidamine, esimese LGBT+ organisatsioonide kontori pidamine ning huvitavatele telefonikõnedele vastamine. Võrreldes tänapäevaga tundsid aktivistid vähem vastuseisu ühiskonna poolt, kuid see tulenes suuresti LGBT+ inimeste vähesest nähtavusest avalikkuses. Samas oli raskusi inimeste organiseerimise ning reaalselt tegutsema saamisega ning grupid vajusid tihti kiiresti laiali.

Aare Gayliidu “üle võtmisest”, sellest, kuidas liit kogemata pidudelt liikmeid leidis, naiste tublidusest ning muudest aktivismi seiklustest kuulake taskuhäälingust lähemalt.

Lisaks küsisime Aarelt, mida tähendab tema jaoks kogukond:



Minu enda homoidentiteet on üsna tugev; leian, et mul on teiste homomeestega palju rohkem ühist kui muu osaga ühiskonnast. On neid, keda olen äkki ühe korra elus näinud aga tunnevad mu tänaval ära ja rõõmsalt ütleb tere, ilmselt kuna ta mäletab mind läbi homokogukonna. Ma arvan, et ei ole läbi aastate olnud väga suurt muutust selles; see on lihtsalt see, mida inimene peab oluliseks.

Eesti Gayliidu voldik 2000. aastate algusest

Intervjueeris: TalTechi tudeng ja LGBT+ õigustega tegelev Rosemary Pree

Taskuhäälingut toimetas: TLÜ tudeng ja LGBT+ kogemusnõustaja Eke Allikvere

Kirjutas: TLÜ tudeng ning mõnikord ka aktivist Stella Borthwick



701 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page