top of page

Tsitaate väljaannetest Meie Meel ja Nelli Teataja aastast 1996

“Ettevaatust, Barbie”“Saage tuttavaks, see on Bill, maailma esimene homoseksualistist nukk. Keigarliku ja kõhetu Keniga võrreldes on ta välimus üsnagi muljetavaldav- musklid lasevad oletada, et tegemist on üsna vinge selliga” -Nelli Teataja 1996

“Kaksikud vahetasid sugu”“ Hiljuti pühitsesid ameeriklastest kaksikud Mark ja Mike iselaadset tähtpäeva: nad on elanud meestena sama kaua kui kunagi naistena.” -Nelli Teataja 1996


“87-aastane naine vahetas sugu”“Pärast 14 tundi kestnud operatsiooni ühes Rootsi kliinikus sai 87-aastasest hambutust Ruthist John, kes pragu kinnitab, et lõpuks ometi on ta tõeliselt õnnelik.” -Nelli Teataja 1996

“Kui sulle meeldivad teised noormehed” “Alljärgnev kirjutis on sulle, kes sa tunned, et tüdrukutest enam meeldivad poisid (ja mehed), ja sulle, kes sa eneses kahtled.

Algul sa ehk ei tea, mida teha ja kellele oma tunnetest rääkida. Võib-olla mõtled, et oled üks vähestest. Tegelikult on üle 5 protsendi meestest sinusugused, ja enamik neist tundis algul samamoodi. Kõigepealt peaksid endale tunnistama, et võib-olla oled gay. /.../ Paljud, kes teadmatusest halvustavad homoseksuaalsust, muudavad meelt, kui saavad teada, et sõber on gay. Muidugi on alati võimalik, et keegi suhtub sinusse halvasti. Siis võid kurta oma muret näiteks gay-liidu telefonil, kus sind ära kuulatakse ja ehk ka aidatakse.”

“Kohtumine omasugustega: Mingil hetkel tahad kohtuda teiste omasugustega- leida sõpru, armastust või ainult seksi. Arenenud maades on palju kooskäimis- ja tutvumisvõimalusi; midagi on juba ka meil. Tallinnas on umbes kord kuus suurem pidu, neli korda nädalas töötab gay’lesbibaar. Ajalehtedes ilmuvad tutvumiskuulutused. Kindlasti pelgad esimest korda minna gay-people või -baari. Algul sa võib-olla ei tea, kuidas olla; mida teha, kui sulle ebasümpaatne inimene alustab sinuga juttu. Osa inimesi soovib lihtsalt sõbralikult vestelda, teised tahaksid jõuda ka kaugemale. Ei ole midagi häbiväärset, kui ka sina tahad seksi. Kui aga mitte, ütle seda viisakalt ja sulle ei saa olla etteheiteid.”

Seks: Varem või hiljem kohtad inimest, kellega tahaksid minna voodisse. Mida seal teete, ei saa siin ette öelda, seda piirab ainult teie fantaasia. Peate ise proovima, mis meeldib ja mis mitte. Pole häda, et oled kogenematu. Kõik olid seda kunagi. Leppige juba enne kokku turvaseksi suhtes. On kindlam tunne teades, et te ei riski. Jõudnud selgusele tunnetes, rääkinud neist ka teistele, kohtunud omasugustega, näed, et sa ei ole üksi. ELa oma (ja armastatu) soovide järgi. Ära püüa olla keegi teine, sellest ei tule midagi välja. Ole see, kes sa oled ja suhtle nendega, kellega tahad. Peaasi, et see oleks turvaline.”

Aare Raudsepp (Aidsi riiklik ennetuskeskus, Eesti Gayliit) Meie Meel 1996

“Kajab vastu” “/.../ Kord tõstatasite homoseksuaalsuse teema. Meile igal juhul ei meeldinud küsitletute arvamused (10.04 MM) Saame aru, et igalühel on õigus oma arvamusele, aga lugege siis ka meie oma läbi.

Nimelt, kas gay’d ja lesbid on ebanormaalsed? Looduse seisukohalt küll. Kaks eri sugu peavad ju liiki jätkama, kuid maailmas on ka kõrvalekaldeid. Kujutage ette, et enamik inimesi oleks homoseksuaalsed (homo lad k. sarnane) Siis oleksid ju heteroseksuaalid vähemuses ja neid peetaks ebanormaalseteks. Kuid miks? Kas ainult sellepärast, et nad on vähemuses? Me ei saa aru miks vähemus peaks olema enamusest halvem. Paljud peavad normaalseks ainult enamust. Kas see pealiskaudne, lihtlabane arvamus ei ole kitsarinnaline? Tundub, et paljud elavad siin maailmas mingisuguses kindlas teadmises, et ainult nii on hea ja normaalne. Miks ei saada aru individuaalsusest?! Võtke inimesi sellistena nagu nad on, mitte sellistena nagu teie neid näha tahaksite. Näib, et enamikule homoseksuaalsetele ei ole see probleem, et nad homoseksuaalsed on, kuid paljudele heteroseksuaalsetele on see tõeline probleem. Meie igal juhul suhtume homoseksuaalsetesse nagu teistessegi inimestesse.” -Kaks täielikku heteroseksuaali (10.04.1996 Meie Meel)

“Tal on sellised kalduvused…” “/.../ Tahtsin teada, kuidas nende kalduvuste ja neisse suhtumisega siis on. Esitasin mõnele noorele inimesele kolm küsimust. Kas pead homosuhteid normaalseks? Mida teeksid kui avastaksid, et su hea tuttav (sõber, sõbranna) on homo? Kui sul endal oleks selline kalduvus, kas ja kellele julgeksid seda tunnistada?

Anu (14)

1) Üldiselt mitte. Ainuüksi paljas mõte sellest, kuidas nad seda teevad, ajab südame pahaks. Eriti poisid.

2)Kui just väga hea sõbranna on, siis suhtleksin edasi. Kui ta mind selle asjaga ei seo. Aga täpselt ei tea, pole sellises olukorras olnud. Pedest poissi ma küll ligi ei laseks. Kui ta seda muidugi üldse tahakski.

3) Aga mul ju ei ole, kust ma siis tean. Võib-olla läheksin arsti juurde, et terveks saada.

Ulvi (17)

1)Kui minusse ei puututa, siis mul ükskõik. Olen kuulnud, et see pidi olema kaasa sündinud, mis sinna siis ikka teha!

2)Kui ta mulle just armastust ei avalda, siis lasku käia. Mina eelistan sekspartneriks ikkagi vastassoo esindajat, bi-noormeest muidugi mitte.

3)Eks ma alguses püüaksin ennast õigele teele sundida. Aga kui see ei aita, siis otsiksin ajalehe kaudu või klubist partneri. Sõbrannale küll pihtima ei hakkaks, kui tema just ise algatajaks ei ole.

Rutt (24) õpetaja

1) Need on ju haiged inimesed! Vangi panna, nagu Vene ajal, küll ei tohiks, aga kuidagi peaks neid aitama, et nad normaalselt elama hakkaksid. See on ju kole, kuidas vanad peded noori poisse rikuvad.

2) Einoh, kui ta muidu kena ja intelligentne inimene on, suhtleksin temaga edasi. Kui ta ise ei ütle, teeksin näo, et ma ei tea midagi. Aga arvan, et mingi sein tuleks ikka vahele, ega päris usalduslikke suhteid enam ei oleks.

3) Mina? No kuulge, sel teemal rääkida! Miks te mind kahtlustate? Mida te endale lubate?

Andrus (16)

1) Misasja, loll oled või? Pede ja normaalne inimene! Mine õige…

2) Mina nendega küll ei suhtle. Käigu omasugustega.. (järgneb ropp sõnakombinatsioon)

3) Paneks nööri kaela, läheb rutem kui aidsi surra.

Lemmo (20)

1) Kas just normaalseks, aga noh, ega neid olematuks teha ei saa. Eks siis tuleb leppida nagu kõige muugi normist erinevaga.

2) Oli meil tehnas üks selline poiss. /.../ Kena poiss, tüdrukud lippasid järele, aga neist ta ei hoolinudki. Oli neile sõbranna eest, ise ka natuke plika moodi. Tüdrukud tabasid asja kohe ära- neil on selle koha pealt parem nina-aga ega nad meile kohe ei rääkinud. Kellelegi kurja ta ei teinud ja teda ei nöögitud. Maru korralik oli, hoolitses enda ja oma asjade eest, sihuke sobib tohtriks.

3) Ei tea. Võib olla prooviksin ära, kui tung ikka väga tugev on. Uudishimust või siis selleks, et endas selgusele jõuda. Eks pärast näeb mis saab. Naispool küll olla ei tahaks!

Juta Urov kommentaar: “Selle üle, kas homoseksuaalsus on haigus või mitte, vaidlesid arstid aastaid. 1976. aastal (!) kustutati homoseksuaalsus ametlikult psüühikahäirete nimekirjast. 1990. aastal tühistati meiegi kriminaalkoodeksis kurikuulus paragraaf 118. Niisiis-homoseksuaalsus pole haigus ega kuritegu. Pigem võiks seda käsitleda, kui isiksuse omapära, mis on läbi aegade eri ühiskondades olnud iseloomulik umbes 5-10% inimkonnas. Umbes pooltel juhtudel on see kaasa sündinud ning pooltel elu jooksul omandatud.”


Andmed kogusid M.Kuningas ja K.Särg

92 views0 comments
bottom of page