top of page

Intervjuu X-baari pikaaegse omaniku Sirjega

Updated: Apr 9, 2020


Võib julgelt väita, et X-baar on Eesti üks legendaarsemaid ja tänaseks ka kõige pikemalt

tegutsenud LGBT+ kogukonna baare. 1998. aastal Tallinnas Sauna tänaval uksed avanud X-baar on aja jooksul küll liikunud ühest majast teise, kuid jäänud alati Vanalinna või selle vahetusse lähedusse - pikalt tegutses baar Tatari tänaval, 2019. aasta detsembrist asub X-baar aadressil Harju 6 (1).


Uurides Eesti LGBT+ (aja)lugu 1990ndatel, saab kiirelt selgeks, kui oluline roll kogukonna

tekkimisel oli ühistel avalikel ruumidel, tihtipeale just peopaikadel nagu Nightman, Kastani baar ja X-baar, kus tutvuda, jagada rõõme, muresid ja olulist informatsiooni.


Järgnev taskuhääling toob kuulajani intervjuu X-baari pikaaegse omaniku Sirjega, kellega

kohtusime 2019. aasta novembrikuu õhtul ühes Tallinna kohvik-baaris. Sirje arutleb ja meenutab LGBT+ kogukonna kujunemislugu unikaalsest vaatepunktist - kogukonna

kohtumispaiga keskpunktist - X-baarist. Intervjuu jagab meeleolukaid lugusid 90ndate õhustikust, X-baari sündimisest ning selgitab kogukonna toimimise põhimõtteid.


“Siin ei ole mingisugust noort, ei vana, siin ei ole mingisugust keelt, siin ei ole värvi. Siin lihtsalt on inimesed, ja on rõõmsad. Tunnevad elust lihtsalt rõõmu.”

(väljavõte intervjuust)


Selgitavad märkused:


Lilian Kotter, keda Sirje mainib Pika keldri loomisel, on Eesti Lesbiliidu (13.10.1990), millest hiljem kasvas Eesti Lesbide ja Binaiste Ühing, asutaja. (2)


Intervjueeritava poolt kasutatud terminit “transvestiiti” peetakse täna vananenud ning

ebakorrektseks, transsoolisusest ning erinevate sooidentiteetide ja soolise eneseväljenduse kohta täpsemalt soovitame lugeda Eesti LGBT Ühingu kodulehe peatükki “Transsoolisus” ning tutvuda ka sealse sõnastikuga.


Intervjueeris: TLÜ tudengid Moonika ja Marie Taskuhäälingut monteeris: TLÜ tudeng Marie

Kirjutas: kultuuriteaduste eriala tudeng Iti

 

1. Maris Sander, Jaanus Samma. Sissejuhatus Eesti geiajalukku. Eesti Ekspress, nr. 42, 20. oktoober 2011.


2. Lilian Kotter. Homoseksuaalsus Eestis. – Seksuaalsus Eestis. Ajalugu. Tänapäev. Arengud. Eesti Akadeemiline Seksuoloogia Selts. Tallinn: 2006. Lk 298–300.

1,204 views0 comments
bottom of page